Spring naar content
Nieuwsoverzicht

´Gastvrijheid bij Daar-na!´

´Gastvrijheid bij Daar-na!´

´Wat een gastvrijheid!´

Op 8 december heeft Daar-na, de cultuurspecifieke woonvorm voor mannen met een andere achtergrond, een werkbezoek georganiseerd. Dit werkbezoek is vanuit RIBW alliantie, naar aanleiding van Scratch, georganiseerd. Daar-na betekent in het Arabisch Ons huis. In het Nederlands is de naam symbool voor het leven na opname of verblijf in Daarna, een leven naar meer zelfstandig wonen en leven met of voorbij de aandoening. Kortom, een positieve naam met verschillende betekenissen die hoop uitdraagt voor de toekomst. Precies wat Daar-na wil zijn voor cliënten en families.

Arnhem en Den-Haag

Vanuit RIBW Arnhem & Veluwe Vallei kwam Karin Idema naar Utrecht om kennis te maken met Daar-na. In haar werk bij de RIBW wil ze graag naasten meer bij het herstelproces van cliënten betrekken en ze daarom komt ze graag even kijken hoe dit bij Daar-na gebeurt. Zakaria Ezzine (Stichting Anton Constandse uit Den Haag) is benieuwd hoe er in Utrecht met deze mannen gewerkt wordt. Sabah Nhass, Nora Lazaar en Alex Roomer zijn vanuit Daar-na aanwezig om te vertellen over de aanleiding en de werkwijze van Daar-na. Verder zijn er cliënten die er hun verhaal doen en hun naasten (moeders en zussen) hebben een geweldige lunch geserveerd.

Karin, RIBW Arnhem: ´Voor het werkbezoek had ik, heel Nederlands, nog even een bakje kwark naar binnen gewerkt. Dat had dus niet gehoeven. Wat een gastvrijheid!

Cultuurverschillen

´De familie heeft een heerlijke lunch voorbereid´, vertelt Sabah bij aanvang. Er is zoete muntthee, er zijn lekkere hapjes in bladerdeeg en gekruid gehakt en een heerlijke Marokkaanse groentesoep. Tijdens het eten vertelt Sabah dat het veel voordelen heeft om cultuurspecifiek te werken. ´De mannen voelen zich thuis.´ Dit beaamt één van de bewoners later ook. ´Dit voelt echt als ons huis. Ik heb een fijne kamer, ik kan er rustig bidden en ik voel me er op mijn gemak.´ Daar-na is hiermee letterlijk ´ons huis´ voor deze mannen.
De Nederlandse afspraken en regels heeft Sabah in de begeleiding wel wat losgelaten. ´Het werkt voor deze mannen prettiger om gewoon bij mij binnen te lopen als ik er ben. In Nederland zijn we gewend afspraken te maken. Dat werkt hier echt anders.´

Werkbezoek lunch Daar-na Lister

Moeders

Het is duidelijk te zien dat de familie steun vindt bij hun lotgenoten. Ze begroeten elkaar hartelijk, zitten samen op een grote bank schenken muntthee voor elkaar in en geven de schalen koekjes door. ´Onze verhalen over de jongens lijken veel op elkaar´, vertelt één van de moeders. ´We kunnen dit met elkaar delen. We hebben ook met elkaar afgesproken dat we ongeveer eens per maand hier samen komen om voor de jongens te koken. Het is fijn voor hen dat wij hier dan zijn en we creëren ook een huiselijke sfeer op die manier.´

De begeleiding is top!

Één van de moeders vertelt later dat haar zoon net bij Daar-na is komen wonen. ´De begeleiding is echt top´, vertelt ze met een stralende glimlach. ´Als familie worden we serieus genomen en betrokken bij de begeleiding.´ Na de lunch laat een van de bewoners zijn kamer zien. We komen in een ruime, lichte kamer die schoon is en opgeruimd. ´Ik voel me hier echt thuis´, vertelt hij. ´Ik wil hier aan mezelf werken. Herstellen. Trouwen, kinderen krijgen. Ik ben gek op baby´s.´ Als een van de begeleidsters zegt dat hij daar nog tijd genoeg voor heeft, schudt hij zijn hoofd. ´Ik wil jong vader worden´, zegt hij beslist. ´Voor Marokkaanse begrippen is een moeder van 32 oud´, licht ze later toe.

Zakaria Ezzine neemt even later afscheid. Zo kan hij voor de files uitrijden. Terug naar Den Haag. Later zien we op de Facebookpagina van Lister dat hij het een heel inspirerend werkbezoek heeft gevonden. ´Bedankt voor de gast vrijheid. Wat een leuk project! Succes´.

Meer weten over RIBW-innovatiekracht?

Help ons verbeteren!

We willen graag je mening over Lister.nl weten. Heb je een paar minuten tijd voor ons?

Ik doe mee