Spring naar content
Nieuwsoverzicht

Externe relaties nemen online afscheid van Jan

Externe relaties nemen online afscheid van Jan

Na 14 jaar voorzitter te zijn geweest, verlaat Jan Berndsen aan het einde van dit jaar Lister.  Afgelopen donderdag 5 november namen externe relaties al afscheid. En in deze tijden vindt zo’n afscheid online plaats. Tijdens de talkshow ‘De tafel van Jan’ blikten Jan samen met zijn gasten terug op de afgelopen jaren. Ook was er ruimte om persoonlijk afscheid te nemen tijdens 11 online huiskamergesprekken. Het afscheid van Lister zelf volgt nog.

Onder leiding van talkshowhost Rèmi van der Elzen gingen Jan en in totaal zeven gasten in gesprek over:

  • De vruchtbare relatie met Triëst: Lister en de sociale psychiatrie
  • Peer support en Herstelacademies: Het belang van onvoorwaardelijke bestuurlijke steun!
  • Behandeling en begeleiding dichtbij huis: Lister en het gebiedsgericht werken
  • ‘Niemand hoort op straat’: het Utrechts model

Deze vier onderwerpen beschrijven ook de beweging die Jan Berndsen, samen met Marlies van Loon, binnen en buiten Lister in gang heeft gezet. Samen met de gasten keek Jan terug en bespraken ze wat ze geleerd hebben en mee zullen nemen naar de toekomst.

Triëst

Dr. Roberto Mezzina uit Triëst (via een videoverbinding) en Christien Muusse van het Trimbos instituut bespraken het belang van de praktijk van de ggz in Italië voor de ontwikkelingen in de Utrecht en omgeving. Inspiratie voor de huidige praktijk, mensen zoveel mogelijk begeleiden en behandelen in hun eigen omgeving, hebben we onder leiding van Jan in Italië opgedaan. Triëst werd door ons weer geïnspireerd als het gaat over empowerment en de waarde van peersupport.

Peer support en herstelacademies

Dylan Peters en Martijn Kole spraken met Jan over het ontstaan van Enik en de waarde van het adviseurschap van een ervaringsdeskundige voor de raad van bestuur. Enik was er niet gekomen zonder de aanhoudende steun en vertrouwen van de raad van bestuur van Lister.

Gebiedsgericht werken en ‘Niemand hoort op straat’

Niemand hoort op straat? Dat was ongeveer 15 jaar geleden de titel van het project waarmee de gemeente Utrecht inzette om Utrechters die verslaafd waren en verbleven in en om Hoog Catherijne van straat te halen en bed, bad en brood te bieden. Een succesvol project waarin de gemeente Utrecht en de verschillende zorgorganisaties over de organisatiegrenzen heen samen werkten om mensen met complexe zorgvragen zorg en perspectief te bieden. Dit project vormde mede de basis voor het huidige Utrechtse model waarin Gebiedsteams bestaande uit medewerkers van verschillende organisaties echt de cliënt centraal zetten. Jan was hierover in gesprek met Sanne Wullems van Lister en Karel van Duijvenboden van het Veiligheidshuis.

Online huiskamergesprekken

Uiteraard was er ook online gelegenheid voor de genodigden om nog een persoonlijk woord te wisselen met Jan.  Tijdens online huiskamergesprekken sprak Jan met maximaal 9 gasten per keer. Elke keer was het weer een verrassing voor Jan wie zouden aanschuiven en hoe de digitale huiskamer eruit zag.

Lister in de toekomst

Juul Reinking volgt per 1 januari 2021 Jan Berndsen op als voorzitter van de raad van bestuur van Lister. Jan besprak met medebestuurder Theo den Hartog de toekomst. De door Jan (en Marlies) ingeslagen weg wordt door Theo omarmt en hij hoopt deze samen met Juul Reinking verder uit te bouwen. Zodat er een toekomst ontstaat waarin ook mensen met een psychische kwetsbaarheid echt mee kunnen doen.