Terug naar het nieuwsoverzicht

Dinsdag 10 oktober: Uit Je Dakloos

5 oktober 2023

Op 10 oktober is het Wereld Daklozendag. Op die dag word er aandacht gevraagd voor mensen zonder (stabiele) huisvesting. De samenhang tussen psychiatrische kwetsbaarheid en dakloosheid is groot. In Nederlands onderzoek onder mensen die dakloos waren bleek bijna iedereen psychische problemen te hebben, en vaak waren die ernstig. Daarnaast waren veel mensen verslaafd (78%) en kwam een verstandelijke beperking veel voor (40%).

Uit Je Dakloos
Verschillende Utrechtse organisaties, waaronder Lister, organiseren samen Uit Je Dakloos. Een uitgebreid programma bij Bibliotheek Utrecht (op de Neude) dat stigma’s rond dakloosheid wil wegnemen en verborgen dakloosheid aan de orde wil stellen.

Een speciaal onderdeel van de avond is de voorstelling ‘Het wordt niets zonder jou’ van zanger Hans de Booij en zijn biograaf Sander van Leeuwen. Een kwetsbare en tegelijk vrolijke voorstelling over roem en succes, maar ook over pijnlijke relaties, bijna-doodervaringen, dreigende dakloosheid en eenzaamheidsgevoelens.

Dakloosheid is iets wat iedereen kan overkomen en heeft vele gezichten. Uit deze situatie komen kan lastig zijn door het heersende stigma, terwijl de oplossingen zoals Kamers met Aandacht, Onder de Pannen en Hospi Housing soms echt voorhanden zijn.

Het programma en meer informatie vind je op de website van Uit Je Dakloos. Toegang is gratis, maar voor het programma moet je wel even een plekje reserveren.

Dakloosheid kent vele gezichten en vele oorzaken
Het ‘klassieke’ beeld van dakloosheid is toch nog vaak dat van een verwaarloosd persoon die door psychische kwetsbaarheid en verslaving in de problemen is geraakt. Maar er zijn ook andere groepen, zoals gezinnen, jongeren, vluchtelingen en arbeidsmigranten. De verbeterde maatschappelijke opvang, met de verbeterde uitstroom naar gemengde woonvormen (zoals Place2BU en Buur van Lister) zorgen ervoor dat mensen na uitstroom beter in de wijk landen.

Ervaringen
Bij Lister wonen en werken ook mensen die te maken hebben gehad met dakloosheid of een gebrek aan een stabiele huisvesting. Lees bijvoorbeeld het ervaringsverhaal van Sabrina, die na verslaving en dakloosheid de draad weer oppakte en nu een eigen flat en baan heeft.

Deel via:

Het laatste nieuws

2023 was een mooi jaar voor Lister

In 2023 vierde Lister haar jubileum: we bestonden 40 jaar. In ons Jaarbericht lees je de verhalen én de cijfers...

Akkoord Souvereinburg: prettig wonen voor jongvolwassenen

Kort geleden is het Akkoord Souvereinburg en omgeving ondertekend door Lister, Woonin, Movactor en de gemeente Nieuwegein. Zij werken samen...

Activering Lister-cliënten zet door

Lister ziet graag dat haar cliënten meedoen in de samenleving. Ongeveer 7 op de 10 cliënten hebben een activiteit die...