Spring naar content
Nieuwsoverzicht

‘De Enik Retreat is mijn opening geweest’

‘De Enik Retreat is mijn opening geweest’

16 tot en met 20 januari start Enik Retreat weer. Denk je dat je er iets aan kunt hebben? Lees de ervaringen van twee deelnemers. Voor beiden stond de midweek naast persoonlijke ontwikkeling bovenal in het teken van saamhorigheid.

Deelnemer van het eerste uur Tonni Mesu woont sinds 2008 op locatie Jaap Edendreef van Lister. Daar brengt hij zijn dagen grotendeels door met televisie kijken, zijn favoriete hobby. Hij wordt kalmer van bewegend beeld en geluid. Stilte maakt hem onrustig. Het mindfulness ochtendprogramma van Enik Retreat was hierdoor een flinke uitdaging, vertelt hij. “Ik heb niks met zen, maar ik wilde het toch proberen.” Ook ’s avonds op zijn kamer zocht Tonnie bewust even de stilte op door een half uur de televisie uit te zetten. “Om te laten bezinken wat er die dag is gebeurd en te kijken wat ik had onthouden.”

Wederkerigheid
Wat Tonni vooral zo fijn heeft gevonden, is het contact met de deelnemers. “Het klikte meteen met elkaar.” Die wederzijdse betrokkenheid, het verhalen uitwisselen, dat mist hij in het dagelijks leven. “Op de locatie gaat het vooral over mij. Een behandelplan, weer een enquête invullen. Maar ik ben juist geïnteresseerd in anderen, in hun verhalen. En die hoor je bij Enik. Iedereen daar heeft een koffertje.”

Mario
Deelnemer Mario deelde zijn ervaring met de retreat op facebook:
“Wat een mooie, heerlijke midweek heb ik gehad op de Enik Retreat. Ik heb heel veel mooie mensen meegemaakt, wat zijn mensen toch mooi! Ik heb ze altijd buiten mijn voordeur gelaten. Qua omgang met mensen heb ik dus veel gemist in mijn leven. Maar dit is mijn opening geweest. Ik ben heel dankbaar dat Enik de retreat kan bieden, zoals ook veel ander belangrijk aanbod van herstel.”

Rijk aan kansen
Enik Retreat is een vijfdaagse waarin je tot jezelf kunt komen. Je gaat aan de slag met thema’s die al langer in je leven spelen. Je maakt je eigen plan hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Ook volg je mindfulness- en reflectiebijeenkomsten. Tussendoor is er tijd om te ontspannen. Alles vindt plaats in een peersupportomgeving. De mensen die je bij Enik ontmoet, kennen dezelfde soort vragen en ervaringen. Dat schept een band.

Score 9
Intussen hebben drie groepen deelnemers de retreat gevolgd. Zij waarderen de vijfdaagse met een negen op thema’s als persoonlijke ontwikkeling, veiligheid en peercontact. Ook de maaltijden, het sanitair en bovenal de bedden scoren goed.

Interesse?
Je kunt terecht bij Tjebbe Tamboer via tjebbetamboer@lister.nl of bel (030) 289 12 04. Langskomen bij Enik om de sfeer te proeven en de kamers te zien kan natuurlijk ook.

Kosten
De Enik Retreat kost 495,- euro. Mensen met een zorgrelatie met Lister betalen niets. De gemeente betaalt de kosten voor inwoners van Utrecht en randgemeenten.

Meer over Enik Retreat Enik
Retreat op youtube
, ondertiteld