Spring naar content
Nieuwsoverzicht

Nieuw onderzoeksnetwerk ervaringsdeskundigheid

Nieuw onderzoeksnetwerk ervaringsdeskundigheid

Persbericht
Nieuw onderzoeksnetwerk naar Ervaringsdeskundigheid

Op 27 juni 2019 is het nieuwe onderzoeksnetwerk van ervaringsdeskundigen in de ggz opgericht. Het User Research Centre (URC) is ontstaan vanuit de toenemende behoefte aan onderzoek voor, over en mét ervaringsdeskundigen. Meer behoefte aan onderzoek, advies en steun voor ervaringsdeskundigheid. In Nederland en internationaal is veel ervaring en kennis over inzet van ervaringsdeskundigen bij diverse zorgvragen in de ggz en daarbuiten. Deze kennis is echter versnipperd en nauwelijks vanuit ervaringsdeskundigenperspectief gericht onderzocht naar effectiviteit. Het URC is een nieuw onderzoeksnetwerk van en voor eindgebruikers van zorg en ondersteuning voor onder andere de ggz, verslavingszorg, maatschappelijke opvang, welzijn en gehandicaptenzorg. Het URC is behalve een onderzoekscentrum een centraal adviescentrum en steunpunt voor eindgebruikers.

Toekomstige ondersteuning 
De toekomstige onderzoeksresultaten uit dit nieuwe initiatief worden gebruikt om organisaties te adviseren bij hun hulpvraag en het werkveld te helpen verbeteren. Ook zet het URC zich in om producten en diensten te innoveren en ondersteuning te bieden bij implementatievraagstukken. Veelal ter bevordering van de inzet van ervaringsdeskundigheid in de ggz.

Wetenschappers en ervaringsdeskundigen
Onderzoek van URC door wetenschappers én ervaringsdeskundigen De ambitie van het URC is om als netwerkorganisatie een sterke basis te leggen voor meer
kennisontwikkeling en -uitwisseling, verdere talentontwikkeling, het aanjagen van nieuwe initiatieven en ontwikkelingen van ervaringskennis. Ervaringsdeskundige onderzoekers in het URC worden gesteund en begeleid door onderzoekers en wetenschappers met hun onderzoekskennis en -vaardigheden.

Wie zijn er betrokken?
Het URC betreft een consortium van diverse partijen: de Vereniging voor Ervaringsdeskundigen (VvEd), het Trimbos-instituut, Kenniscentrum Phrenos, Universiteit Maastricht (MUCM), Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU+) en Lister vanuit de ggz. Mede dankzij diverse sponsoren en een verdere uitbreiding van het aantal consortiumpartners (in binnen- en buitenland) is de verwachting dat het URC zal groeien in aantal onderzoekers en activiteiten. Voor meer informatie: Wilma Boevink (onderzoek) of Beverley Rose algemene zaken).

Op de foto zien we op de bovenste rij, tweede van rechts, Jan Berndsen (bestuurder van Lister).

 

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.