
Lister Nicolaasstraat Utrecht begeleidt bewoners met psychiatrische kwetsbaarheid bij het zetten van de eerste stap binnen beschermd wonen. Dit proces bereid je voor op een vervolgstap bij een andere locatie van Lister.
Begeleiding bij Lister Nicolaasstraat
Lister Nicolaasstraat is een beschermd wonen/verblijf locatie in de Utrechtse binnenstad voor 16 bewoners uit langdurige psychiatrische zorg. Lister Nicolaasstraat ondersteunt bewoners bij de algemene dagelijks levensverrichtingen (ADL) en bij het op orde houden van de woning. Daarnaast behoren trainingen om de zelfstandigheid van mensen te vergroten tot de mogelijkheden. Denk daarbij aan zelf koken, boodschappen doen e.d. De begeleiding is op maat en daardoor erg divers. Iedere bewoner stelt samen met zijn of haar persoonlijk begeleider een plan op met individuele doelen. De begeleiding ondersteunt de bewoner bij het werken aan die doelen. Het aanleren van vaardigheden nodig om meer zelfstandig te leven kan een paar jaar duren.
Naast begeleiding van mensen uit de langdurige psychiatrische zorg biedt de Nicolaasstraat ook begeleiding aan jongeren die in behandeling bij Altrecht ABC. De nadruk in begeleiding van deze jongeren ligt op het aanleren van vaardigheden om zelfstandig te kunnen wonen. De ervaring leert dat na ongeveer 12 tot 18 maanden een jongere in staat is zelfstandig te gaan wonen.
Wonen bij de Nicolaasstraat
Elke bewoner heeft een eigen studio van zo’n 25 vierkante meter met keukenblok, douche en toilet. Er is aansluiting voor telefoon, televisie en internet. Daarnaast is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de gemeenschappelijke huiskamer en TV-kamer. Harddrugs zijn verboden. Begeleiders zijn dagelijks aanwezig van 08:00 uur tot 23:00 uur. Daarna is er een slaapwacht voor dringende zaken.
Komen kijken bij de Nicolaasstraat
Lister Nicolaasstraat stelt patiënten van een psychiatrische kliniek graag in staat om eens te komen kijken. Vier keer per jaar zijn er oriëntatiedagen en kunnen zij kennismaken. Zie hier de routebeschrijving.
Dagbesteding
Een belangrijk streven is minimaal twee dagdelen per week zinvolle dagbesteding. Dit kan in samenwerking met Altrecht, door te zoeken in het wijkaanbod naar activiteiten of via het cursusaanbod van Enik. Een aantal bewoners verrichten activiteiten of vrijwilligerswerk binnen de Nicolaasstraat zelf.
Samenwerkingspartners
Bewoners van de Nicolaasstraat moeten een behandelaar hebben. Lister Nicolaasstraat werkt daarom intensief samen met Altrecht FACT team, FACT Centrum, Altrecht ABC, Ambulatorium Psychiatrie en Verslavingen en Roosenburg.
Logeerplekken
Lister Nicolaasstraat heeft een logeerbed. Een logeerbed wordt ingezet zodat de cliënt even tot rust kan komen. 80 tot 90% van de cliënten komt tot rust en kan na enkele dagen weer naar eigen huis.