Spring naar content
Terug naar alle locaties

Lister Nicolaasstraat Utrecht

Lister locatie Nicolaasstraat Utrecht kantoor en woningen buitenzijde

 

 

 

 

 

Lister Nicolaasstraat Utrecht begeleidt bewoners met psychiatrische kwetsbaarheid bij het zetten van de eerste stap binnen beschermd wonen. Dit proces bereid je voor op een vervolgstap bij een andere locatie van Lister.

Begeleiding bij Lister Nicolaasstraat

Lister Nicolaasstraat is een beschermd wonen/verblijf locatie in de Utrechtse binnenstad voor 16 bewoners uit langdurige psychiatrische zorg. Lister Nicolaasstraat ondersteunt bewoners bij de algemene dagelijks levensverrichtingen (ADL) en bij het op orde houden van de woning. Daarnaast behoren trainingen om de zelfstandigheid van mensen te vergroten tot de mogelijkheden. Denk daarbij aan zelf koken, boodschappen doen e.d. De begeleiding is op maat en daardoor erg divers. Iedere bewoner stelt samen met zijn of haar persoonlijk begeleider een plan op met individuele doelen. De begeleiding ondersteunt de bewoner bij het werken aan die doelen. Het aanleren van vaardigheden nodig om meer zelfstandig te leven kan een paar jaar duren.

Naast begeleiding van mensen uit de langdurige psychiatrische zorg biedt de Nicolaasstraat ook begeleiding aan jongeren die in behandeling bij Altrecht ABC. De nadruk in begeleiding van deze jongeren ligt op het aanleren van vaardigheden om zelfstandig te kunnen wonen. De ervaring leert dat na ongeveer 12 tot 18 maanden een jongere in staat is zelfstandig te gaan wonen.

Lister locatie Nicolaasstraat Utrecht binnen gezamenlijke huiskamer met blauwe banken

Wonen bij de Nicolaasstraat

Elke bewoner heeft een eigen studio van zo’n 25 vierkante meter met keukenblok, douche en toilet. Er is aansluiting voor telefoon, televisie en internet. Daarnaast is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de gemeenschappelijke huiskamer en TV-kamer. Harddrugs zijn verboden. Begeleiders zijn dagelijks aanwezig van 08:00 uur tot 23:00 uur. Daarna is er een slaapwacht voor dringende zaken.

Komen kijken bij de Nicolaasstraat

Lister Nicolaasstraat stelt patiënten van een psychiatrische kliniek graag in staat om eens te komen kijken. Vier keer per jaar zijn er oriëntatiedagen en kunnen zij kennismaken.  Zie hier de routebeschrijving.

Lister locatie Nicolaasstraat Utrecht achterkant tuin met bomen en houten tafels/banken

Dagbesteding

Een belangrijk streven is minimaal twee dagdelen per week zinvolle dagbesteding. Dit kan in samenwerking met Altrecht, door te zoeken in het wijkaanbod naar activiteiten of via het cursusaanbod van Enik. Een aantal bewoners verrichten activiteiten of vrijwilligerswerk binnen de Nicolaasstraat zelf.

Samenwerkingspartners

Bewoners van de Nicolaasstraat moeten een behandelaar hebben. Lister Nicolaasstraat werkt daarom intensief samen met Altrecht FACT team, FACT Centrum, Altrecht ABC, Ambulatorium Psychiatrie en Verslavingen en Roosenburg.

Logeerplekken

Lister Nicolaasstraat heeft een logeerbed. Een logeerbed  wordt ingezet zodat de cliënt even tot rust kan komen. 80 tot 90% van de cliënten komt tot rust en kan na enkele dagen weer naar eigen huis.

Lister Nicolaasstraat Utrecht logo 9292ov
Lister Nicolaasstraat Utrecht
Nicolaaskerkhof 1
3512 XC
(030) 214 50 50

Direct contact met Lister Nicolaasstraat Utrecht