Spring naar content
Terug naar alle locaties

Lister Houten

Lister Houten Castellum

Lister Houten Castellum

Lister Houten biedt begeleiding aan mensen met psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslavingsproblemen. Dit gebeurt in woningen van Lister (beschermd wonen/verblijf) of bij mensen thuis (aanvullende begeleiding thuis en (intensieve) gespecialiseerde ambulante begeleiding). Lister Houten kent twee teams. Team Houten Castellum en Team Houten Spoorhaag.

Begeleiding door Lister Houten

Elke cliënt heeft een persoonlijk begeleider. De persoonlijk begeleider zorgt voor een methodische begeleiding waardoor cliënt zich optimaal kan ontwikkelen en verzorgt samen met een team van woonondersteuners de ondersteuning. De cliënt maakt samen met de persoonlijk begeleider zijn of haar begeleidingsplan. Het begeleidingsplan beschrijft de doelen waaraan de cliënt gaat werken. Bijvoorbeeld wonen, dagbesteding, financiën & administratie, sociale contacten, lichamelijke gezondheid en geestelijke gezondheid. De woonondersteuners uit het team richten zich op de praktisch uitvoering van het begeleidingsplan in samenspraak met de persoonlijk begeleider.

Annie Vermeulen vertelt wat de begeleiding van Lister voor haar betekent.

Beschermd wonen/verblijf

Houten team De Spoorhaag  telt 23 éénpersoons-appartementen waar mensen wonen met 24-uurs begeleiding in de nabijheid.

Bij Houten team Castellum zijn 28 appartementen voor beschermd wonen. Ook hier is 24/7 begeleiding in de nabijheid. Door de grootte van de appartementen biedt Lister in Castellum ook de mogelijkheid om te oefenen met samenwonen.

Lister Houten Castellum       Lister Houten De Spoorhaag woning

Werk & activering

Lister Houten vindt een zinvolle invulling van de dag een belangrijk onderdeel van het herstel(ontwikkelings)proces van de cliënt. Een team trajectbegeleiders en een sportmedewerker biedt deze specifieke begeleiding bij Lister Houten. Elke cliënt heeft een trajectbegeleider die hem of haar begeleidt naar (vrijwilligers)werk, activiteiten of dagbesteding. Vanzelfsprekend zijn de wensen en mogelijkheden van een cliënt het uitgangspunt bij het zoeken naar zinvolle activiteiten. Het is mogelijk om zowel binnen de locatie Lister Houten laagdrempelig vrijwilligerswerk te doen of in Houten omgeving. Het team trajectbegeleiders organiseert alle werk en activeringsactiviteiten  in  nauwe samenwerking met samenwerkingspartners uit Houten, zoals Van Houten&Co, Sportpunt Houten, Basic Fit, Startsprong en Stichting Saffier.

Ook werkgevers kunnen een beroep doen op de trajectbegeleiders. Zij adviseren een werkgever over de aansturing van iemand met een psychiatrische kwetsbaarheid, maar kunnen ook een medewerker begeleiden bij zijn werk (jobcoaching). De betreffende medewerker hoeft geen cliënt te zijn van Lister.

Specialisatie

Het team Lister Houten Castellum is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met autisme. Lees voor meer informatie: begeleiding van Lister voor mensen met autisme.

Het Lister Houten team De Spoorhaag is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met (ernstige) psychiatrische aandoeningen die willen werken aan hun zelfredzaamheid op het gebied van wonen, werken en sociale vaardigheden. Deze begeleiding is erop gericht dat mensen na gemiddeld twee à drie jaar een eigen woning kunnen betrekken.

Verder heeft de gemeente Houten een team opgericht dat mensen benadert waarover de omgeving zorgen heeft. Het ‘Eropaf´ team. Carla Schutte van Lister vertelt in deze podcast wat dat inhoudt.

De Uitdaging

De Uitdaging is een plek waar je jezelf mag zijn en waar je jezelf kunt ontwikkelen. Er is ruimte voor een gesprek tussen mensen met gelijke ervaringen en uitdagingen (peer-to-peer support). Tijdens de inloopuren kun je gewoon binnen lopen voor een kop koffie/thee, een praatje of een spelletje doen.

Samenwerking met het Leo Kannerhuis Nederland

Lister Houten team Castellum werkt intensief samen met het Leo Kannerhuis Nederland in de begeleiding voor mensen met autisme. Voor meer informatie lees ook onze autismefolder.

Lister Houten participeert in nagenoeg alle ggz gerelateerde overleggen in Houten. Tevens wordt intensief samengewerkt met Altrecht, Jellinek, Van Houten&co en Viveste.

Bereikbaarheid

Het kantoor en de woningen van Lister Houten team Castellum liggen op loopafstand van het centrum en het oude dorp. Hierdoor zijn alle benodigde voorzieningen dichtbij. Tevens zijn de woningen gelegen boven winkelcentrum Castellum.

Routebeschrijving Lister Houten Castellum.

Het kantoor en de woningen van Lister Houten team De Spoorhaag zitten in een oud kantoorpand dat geheel is verbouwd door Viveste. De ligging is ideaal, vlak bij het station en op loopafstand van het centrum.

Team De Spoorhaag
Spoorhaag 134 b
3995 EA Houten
T (030) 638 10 85
E houten@lister.nl

Lister Houten
Team Castellum
Fossa Italica 2
3995 XD Houten
T (030) 747 02 00

 

Lister Houten Castellum    Lister Houten De Spoorhaag

 

Lister Houten logo 9292ov
Lister Houten
Fossa Italica 2
3995 XD
(030) 747 02 00

Direct contact met Lister Houten