Terug naar alle ervaringsverhalen

“We leren van botsingen, dat is heel gezond.”

Tieme is herstelcoach bij Lister Overvecht BW, voorheen bij Lister Daar-Na. In zijn privéleven houdt hij zich bezig met interieur, schilderen en doet hij een opleiding tot holistisch therapeut.

Bij Daar-Na viel ik qua uiterlijk op als enige persoon met een honderd procent Nederlandse achtergrond. Ook ben ik direct, terwijl anderen vaak via een omweg communiceren. Ik was er altijd al heel eerlijk over dat ik op mannen val. Daar is nooit een punt van gemaakt, iedereen was open en nieuwsgierig. In mijn huidige team is er meer diversiteit waardoor ik zelf minder opval.

Toen ik twee jaar geleden bij Lister Daar-Na ging werken kreeg ik van mensen om mij heen bezorgde reactie op mijn overstap: ´Waarom ga je als homoseksuele man op een islamitische locatie werken?´ Ik heb mij daar nooit wat van aangetrokken, omdat ik nieuwsgierig was naar de mensen en de cultuur. Ik heb me daar altijd heel erg thuis gevoeld. Bij lastige situaties blijf ik erover praten; we mogen van elkaar verschillen, we hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn.

We leren van botsingen, dat is heel gezond.

Ik ervaar een last als ik het zelf lastig maak. Ik draag nagellak en in mijn nieuwe team maakte ik me zorgen over mogelijke reacties van cliënten. Ik zeg dan tegen mezelf: ik ga het gewoon doen en ik mag er zijn. Er kwam geen enkele negatieve reactie.

Lister kijkt naar wie je bent als medewerker, wat je kan en waar je naartoe wil. Ik zou graag met mensen die daar tegenaan lopen in gesprek willen over hoe ik daarmee omga, zodat mensen voor zichzelf op kunnen en durven komen en meer in zichzelf gaan geloven.

Maatschappelijk wordt erg veel nadruk op verschillen gelegd. Voor mij mogen die labeltjes er af, meer labeltjes maken de verschillen alleen maar groter. Je bent wie je bent, je bent een mens en moet jezelf kunnen zijn; iedereen verdient een stukje aarde.

Lees nog meer ervaringsverhalen

“Actief meedoen geeft zelfvertrouwen”

Wouter Spronk is cliënt van Lister. Hij woont zelfstandig met zijn vrouw in IJsselstein en zet zich op allerlei manieren…

“Het is belangrijk om elkaar te kennen, want samen sta je sterk”

Als iemand een groot netwerk heeft, is het wel Ahmed Salama. Ahmed werkt met veel mensen en organisaties samen om…

De kracht van een goed netwerk

Jeci (31) wordt sinds 2017 begeleid door Lister. Ze werkt als individueel begeleider bij Kwintes en volgt daarnaast een opleiding…

Deel via: