Spring naar content
Terug naar ervaringsverhalen

Het verhaal van Tofik Boughrini

"Tofik Boughrini kreeg zelf steun van een ervaringsdeskundige. "

Tofik Boughrini kreeg zelf steun van een ervaringsdeskundige. Zij sprak dezelfde taal als hij. Nu zet Tofik in team Utrecht Noordoost zijn eigen ervaringen in om anderen te helpen. Tofik is daarnaast, samen met twee andere ervaringsdeskundigen, campagneboegbeeld van RIBW Alliantie. 

Continu hypomaan

Tofik komt uit een gezin van vijf jongens en vijf meisjes. Als een van de jongsten is hij altijd als een prinsje behandeld. Van zijn vader mocht hij niet werken. Hij moest goed zijn best doen op school en sporten. Daarnaast kreeg hij arabische les. “In mijn tienerjaren was ik achteraf continu hypomaan”, vertelt Tofik. “Ik had ontzettend veel energie en uiteindelijk voelde ik me zo goed en zo geweldig, dat ik ergens voelde: ‘dit klopt niet’.”

De wereld aan zijn voeten

Vanaf zijn zestiende is Tofik cannabis gaan gebruiken. Hij werd er rustig van, wat hij toen heel prettig vond. Het stabiliseerde zijn stemmingen. Tijdens het gesprek vraagt Tofik of hij in mijn blok mag tekenen en hij laat me zien hoe zijn stemmingen eruit zien. Hij tekent een grafiek met pieken en dalen. Hij zit voornamelijk aan de hypomane kant. Tofik gaat door: ‘‘Op mijn 18e ging ik uit huis. Ik woonde op mezelf en heb twee jaar lang heel slecht voor mezelf gezorgd. Ik had geen aandacht voor een gezonde leefstijl.” In combinatie met zijn overmatige cannabisgebruik zorgde dat ervoor dat het op zijn twintigste goed mis ging. In de manische psychose lag de wereld aan zijn voeten. Door de manie raakte hij echter uitgeput en lusteloos waarop de depressie volgde. Tofik is vijf keer opgenomen geweest op een crisisafdeling.

Accepteren. Hoe dan?

“Eigenlijk moest ik op een gegeven moment accepteren dat ik te maken had met een blijvend iets”, vertelt Tofik. “Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren.” Tja, dat klinkt mooi, maar hoe dan?
Tofik kreeg in ieder geval steun van een ervaringsdeskundige die dezelfde taal sprak als hij. Dit heeft hem geholpen. “Verder heb ik geleerd dat ik mijn netwerk in kan zetten. Je kunt best vrienden worden met je ‘maatje’. En leeftijd maakt daarin echt helemaal niets uit.”

De strijd met jezelf

Tofik is overtuigd van de islamitische boodschap. Het geeft hem rust en balans in het leven hier en nu. Voor hem is het geloof een tool die je nodig hebt voor de tijd waarin we nu leven. Het geloof daagt hem uit om de strijd met zichzelf aan te gaan.
“Ieder mens maakt in zijn leven dingen mee die heftig zijn. Maar je kunt alles aan wat je meemaakt.” Hij is even stil en benadrukt het dan nog een keer. “Alles”.

Meer weten over Tofik? Kijk de afleveringen Typisch Overvecht terug op npo.
Verder is hij campagneboegbleed van RIBW Alliantie. 

Tekst: Aefke ten Hagen
Beeld: Marjon Lukje