Spring naar content
Terug naar ervaringsverhalen

Het verhaal van Gerard Nijburg en zijn persoonlijk begeleider Helga Boterman

"Humor. De basis voor wederzijds vertrouwen. "

Gerard Nijburg is 46 jaar. Zijn geschiedenis in de hulpverlening begon al op zijn 11e. Niet dat dat toen veel geholpen heeft. Vanaf zijn 16e stond hij er alleen voor. Verslaafd aan harddrugs en alcohol verbleef hij jaren met velen anderen in de tunnel onder Hoog Catherijne met ’s winters als het koud was een doos van het Leger des Heils om zich warm te houden. Hij ging bajes in en bajes uit. Sinds 2014 woont Gerard in een woning van Lister. Eerst op de Boerderij en nu alweer twee jaar in een zelfstandige woning in Hoograven. Helga Boterman is zijn begeleider. Humor is wat hen bindt. Ze hebben samen gewoon, ondanks alles veel lol.

Wooncarrière

In 2009 zorgde een val met de fiets voor een gecompliceerde beenbreuk waardoor Gerard een half jaar in het ziekenhuis lag. Zijn reclasseringsambtenaar regelde tot ‘verrassing’ van Gerard een Rechtelijke Machtiging (RM) waardoor Gerard terecht kwam in de Van der Hoeve kliniek. Daar verbleef hij een jaar of vijf. Hij leerde daar zijn huidige vriendin kennen, kookte de sterren van de hemel en gaf voorlichting op scholen over verslaving aan harddrugs en alcohol. Lister startte met de Boerderij. Gerard werd gevraagd of hij het daar wilde proberen. Het leek hem wel wat. De verhuizing naar de Boerderij ging geleidelijk. Eerst twee nachten op de Boerderij en vijf nachten in de kliniek, daarna drie nachten op de Boerderij en vier nachten in de kliniek. Uiteindelijk verbleef Gerard 2,5 jaar op de Boerderij. Er gingen echt wel dingen fout. Hij is ook een paar keer geschorst geweest, maar hij kon  altijd weer terug. Na verloop van tijd vond Gerard de Boerderij te druk worden. Hij ontgroeide deze woonvorm. Hij kwam in een woning van Lister terecht aan de J.P. Coenstraat. Daar woonde Gerard een jaar en toen werd hem deze woning in Hoograven aangeboden. “Een zee van ruimte, zeker als je lange periodes in een portiek hebt doorgebracht”, aldus Gerard. Tel daarbij op de zekerheid dat de huur en het gas en licht betaald worden en erbegeleiding is vanuit Lister Hoograven. Gerard hoefde niet lang na te denken. Hij ging ervoor.

 

Ze kennen mijn gebruiksaanwijzing

Inmiddels woont Gerard er al bijna twee jaar. Het gaat goed met hem. Hij gebruikt nauwelijks tot geen harddrugs meer. Gerard: “Ik heb gemerkt wat het aanricht in mijn leven. Ik word er een beest van en ben dan niet toerekeningsvatbaar. Sterke drank, zoals port, laat ik ook staan. Als ik dat naast bier drink word ik ook ongezellig.” Helga beaamt dat. “Gerard belt dan op. Hij scheldt mij dan verrot. Ik zeg dan: “Ga naar bed, je roes uitslapen. Ik spreek je morgen wel. Meestal belt Gerard na 10 minuten op om zijn excuses aan te bieden en dan kunnen we weer in gesprek.” Gerard: “Soms geef ik niet thuis. Het  is dan niet zo dat mijn vrijheden ingetrokken worden. Er wordt gewoon een nieuwe afspraak gemaakt. Ondanks de voorwaarden die  ik nog steeds heb van mijn RM. In de kliniek wist ik precies aan welke regels ik moest voldoen. Maar buiten vind ik dat heel ingewikkeld. Ik kan wel een beetje lezen en schrijven, maar het hele alfabet opzeggen kan ik niet.” Helga begeleidt Gerard sinds oktober. In het begin zei Gerard: “Wat moet ik met die kuif?” Helga lachend: “Onze kracht is onze humor. We kunnen ontzettend met elkaar lachen. ” Gerard: “Ze kennen bij Lister mijn gebruiksaanwijzing. Ze zijn heel nuchter en hebben een lange adem als het even niet goed gaat in mijn bovenkamer. Bij andere instellingen dreigen ze dan met huisuitzetting. Ik ben verbaasd dat ik hier al zo lang woon.” De begeleiding helpt Gerard ook veel met praktische dingen, zoals zijn financiën, de post en het schoonhouden van zijn woning. Of als zijn laptop het ineens niet meer doet. Ze komen dan gelijk langs en fixen het.  Dit alles bij elkaar maakt dat Gerard vertrouwen heeft in de toekomst. Lister Hoograven biedt hem de ruimte en het vertrouwen om te werken aan zijn herstel.

 

Tekst: Margot van Lange
Foto: Willem Mes

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.