Spring naar content
Terug naar ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke van Burken

"Marieke volgde naast haar post hbo-opleiding Case management de forensische leergang. Dit eigen leertraject van Lister gaf haar veel inzicht in de complexiteit van de problematiek van cliënten waar zij dagelijks mee werkt. Daarnaast leerde zij hoe het in klinieken toegaat en breidde zij haar netwerk uit. Samenwerken met ketenpartners gaat daardoor makkelijker."

“Het is mooi om te zien dat cliënten zich gaan binden aan onze locatie”

“Binnen Lister heb ik de kans gekregen om de forensische leergang te volgen naast mijn post hbo-opleiding Case management. Dat heeft mij veel inzicht geboden in de complexiteit rond onze cliënten die vaak lange tijd in forensisch psychiatrische klinieken opgenomen zijn of uit een lang verslavingsverleden komen”.

Een zwaar beroep?

Marieke van Burken werkt 6,5 jaar bij Lister, eerst meer in de reguliere psychiatrie en sinds anderhalf jaar op locatie Hoograven. Forensische zorg is een vak apart en kent een zeer complexe problematiek. Marieke krijgt vaak de opmerking ‘wat een zwaar beroep’ uit haar omgeving, maar dat ziet ze zelf niet zo. “Het is mooi om te zien dat cliënten zich gaan binden aan onze locatie. Heel fijn, want het is belangrijk dat ze vanuit een veilige thuishaven de eerste stappen terug in de maatschappij zetten”.

Eigen leertraject

Marieke liep gedurende een aantal maanden mee bij meerdere klinieken. Bij FPA Roosenburg, de forensisch psychiatrische afdeling in Den Dolder, was de crisisafdeling (FHIC) een eyeopener. “Veel cliënten die in Hoograven komen wonen, zitten vaak kort, lang of tussendoor in opname op zo’n afdeling. Het is heel goed om te weten waar ze vandaan komen”. Ook liep Marieke twee weken mee op de KIB-afdeling van de Van der Hoeven kliniek waar Lister Utrecht-Noord nauwe samenwerkingsverbanden mee heeft. Daarom werkte ze op deze locatie ook nog eens twee maanden met diverse collega’s. Tel daarbij op een aantal dagen werken bij de reclassering en de Rino-opleiding Inleiding forensische zorg en Marieke was er klaar voor. “Cliënten hospitaliseren in klinieken, de overgang van een lange opname naar de maatschappij is enorm groot. Nu ik weet hoe het in de klinieken werkt, kunnen we er met onze zorg nog beter op aansluiten. De forensische leergang is ook goed geweest voor Marieke’s netwerk. “Doordat ik veel mensen heb leren kennen, kunnen we in de zorg veel beter met elkaar optrekken. Je bent uiteindelijk toch ketenpartners. Als een cliënt proefverlof heeft, dan is niet Lister, maar de kliniek verantwoordelijk. Daar moet je als woonvorm wel rekening mee houden en je realiseren dat je onderdeel van een geheel bent”.

Marieke was de eerste die dit uitgebreide leertraject mocht doen en kon daarin haar eigen ideeën aandragen. “De ondersteuning vanuit mijn leidinggevende was prima. Natuurlijk was er wel verschil in begeleiding: bij de ene leerplek moest je zelf aan de slag, bij de andere was er veel meer proactiviteit. Al met al heeft het mij veel gebracht, ik versta inmiddels ook het jargon dat bij forensische zorg hoort en weet veel van de verhoudingen tussen reclassering en klinieken. Heel fijn om cliënten, die eigenlijk bij ons moeten komen wonen, op de beste manier naar resocialisatie te begeleiden”.

Bekijk onze vacatures voor herstelcoach
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.