Spring naar content
Terug naar ervaringsverhalen

Het verhaal van Helga Boterman

"Kansen creëren en pakken bij Lister "

Helga is een hele tijd werkzaam geweest bij Lister de Boerderij. Een 24-uurs locatie waar je dag en nacht met de bewoners in touw bent.  Zij heeft daar met veel plezier als persoonlijk begeleider en later als herstelcoach gewerkt. Helga vertelde destijds al: “Ik ben echt gek op de bewoners.”

Helga: “Nu is het voor mij tijd voor een nieuwe stap. Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging binnen de zorg. Het mooie daarbij is dat Lister echt met je meedenkt, maar je moet ook zelf kansen maken en pakken. Ik ga met ingang van het volgende jaar bij het FIT (Flexibel Integraal Team) werken. Dat is een klein team dat intensieve ambulante zorg biedt. Je gaat zelf op dakloze mensen af, pakt ze vast en zegt: je bent welkom. Dit gaat echt nog verder dan bemoeizorg. ¨

Vertrouwen winnen 
Helga vervolgt: “Dat het werk nog verder gaat dan bemoeizorg vind ik mooi, want daar waar de actie is wil ik zijn! Dan zit ik bij het FIT-team goed, want daar is geen dag hetzelfde. Wat ik daar waarschijnlijk nog wel moet leren, is onthaasten. De doelgroep waar ik mee ga werken komt vaak binnen via het Veiligheidshuis en het COMP (Casuïstiek Overleg Multi Problem). Je krijgt veel te maken met mensen die een heel zwaar leven hebben. Ze zijn het vertrouwen in hulpverleners kwijt en het FIT wil hen helpen. Je moet onthaasten in de zin dat je soms wel eens drie uur met iemand op de bank gaat zitten. Vertrouwen krijgen is een groot goed en bij deze doelgroep echt niet makkelijk. Maar ik ga ervoor! In al de jaren dat ik bij de Boerderij heb gewerkt, ben ik gehecht geraakt aan de locatie. En ook aan de bewoners en mijn collega´s. Gelukkig werkt het FIT nauw samen met de Boerderij, dus ik hoef niet écht afscheid te nemen. Ik verheug me er echt op om in een klein team te gaan werken. Mensen in zorg te krijgen die dat nodig hebben. Als ik het vertrouwen van iemand weet te winnen, is me dat heel veel waard.”