Spring naar content
Terug naar ervaringsverhalen

Het verhaal van Rijad Hrustanbegovic

"Voor Rijad is ruimte het belangrijkste dat De Boerderij hem biedt. Letterlijk en figuurlijk."

Lister De Boerderij heeft geen vastomlijnde werkwijze. Al doende, met de bewoners zelf, wordt er ontwikkeld en geleerd. Het streven is om mensen die nergens op hun plek waren, de tijd, aandacht en praktische hulp te geven waardoor ze wél in staat zijn een thuis te creëren. Een van de bewoners is Rijad: ‘Ik kwam op het juiste moment op de juiste plek.’

Rijad over ruimte op de boerderij

Rijad heeft een riant woongedeelte beneden in de zijvleugel van de boerderij. Een woonkamer met rijen boeken, muziek en houten balken, een aparte slaapkamer, een keuken en toilet. Rijad vertelt dat Lister hem eraan toe vond om door te stromen naar een meer zelfstandige vorm van Beschermd Wonen buiten de boerderij. Maar dat zag hij zelf nog niet zitten. Gelukkig stond dit woongedeelte – een voormalig kantoor – leeg en mocht hij daarin. Inmiddels ziet hij een overstap naar een andere woonvorm een stuk positiever in.

Nooit geschorst

Vanaf 2000 verkeerde Rijad in de (forensische) psychiatrie, en hij is doodmoe van het hele systeem. ‘Die zegt dat ik dit moet doen, de ander zegt dat. Eerst heb ik die diagnose, een jaar later een andere, en dan weer een andere. Ik werd er ziek van!’ Hij voelde zich erg depressief en boos. De eerste tijd op de boerderij sloot hij zich af, voelde zich als in een bubbel. Maar na een paar maanden kwam het leven weer terug in hem. ‘Ik kwam op het juiste moment op de juiste plek. Hiermee is veel ellende voorkomen.’ Trots vertelt hij dat hij hier nog nooit is geschorst, wat bij al die andere instellingen wel het geval was.

Ruimte

Voor Rijad is ruimte het belangrijkste wat De Boerderij hem biedt. Letterlijk en figuurlijk. Zoals zijn eigen woonplek. Geen verpleegkundigen die hem achter de broek aan willen zitten. Maar wel een Gerry, bij wie hij alle ruimte ervaart. De tijd om medicatie uit te proberen, en nu heeft hij er een die goed werkt. En, heel belangrijk, Rijad heeft het sporten weer opgepakt en uitgebouwd. Vier keer per week trekt Rijad baantjes in het zwembad. Urenlang. Om tot rust te komen.

Nieuwe vlam

Wat hem sinds kort vooral goed in zijn vel doet zitten, is puppy Nina. Hij heeft deze beagle sinds een week en is er druk mee in de weer. ‘Zij is mijn nieuwe vlam.’ Hij wil haar goed opvoeden en leest daar veel over. Volgende maand gaat hij met haar naar socialisatiecursus. Als Rijad naar een vervolgwoning gaat, wil hij het liefst een tuin erbij, voor Nina. ‘Wij blijven 15 jaar samen!’