Terug naar het nieuwsoverzicht

´Doe de deur dicht!´ Besparen kan simpel zijn

14 oktober 2022

Bij Lister vinden we het belangrijk om energie te besparen. Dat deden we altijd al, maar met de huidige energieprijzen zijn we natuurlijk extra alert. Daarom delen we graag tips om energie te besparen.

Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Misschien doe je deze dingen al: deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan. Wil je weten waar jij snel kunt besparen? Doe de Bespaartest van Milieu Centraal en kom erachter.

Door het hele huis

  1. Vervang alle gloeilampen en halogeenlampen in huis door LED lampen. Een LED lamp is tot 90% zuiniger dan een gloeilamp.
  2. Zet radiatoren laag (of helemaal uit) in ruimtes waar je weinig bent. Staat bij jou de verwarming standaard al op 19 graden? Probeer het dan eens verder te verlagen naar 18 graden en trek een extra paar wollen sokken aan of leg een kruik bij je voeten. Warmte verlies je namelijk via je voeten (en je hoofd).
  3. Heb je veel enkelglas in huis? Met isolerende raamfolie kun je de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas verbeteren. Plak de folie aan de binnenkant op het glas of span het op het kozijn. Hiermee houd je de warmte beter vast in huis en verbruik je minder gas.
  4. Tocht het toch nog bij je ramen en deuren? Kit de kieren tussen de raamkozijnen dicht of schaf speciale tochtstrips aan. 
  5. Houd de (tussen)deuren goed dicht. Ook kan het helpen om een dik gordijn voor je voordeur te hangen.
  6. Een deel van de warmte van veel radiatoren gaat verloren door de buitenmuren. Met radiatorfolie zorg je dat de warmte juist binnen blijft. Hiermee bespaar je direct op je gasverbruik.
  7. Let op sluipverbruik van je apparaten. Veel apparaten verbruiken stroom als de stekker in het stopcontact zit; ook als je ze niet gebruikt. Denk aan de televisie, magnetron, koffiezetapparaat, en opladers. Schakel deze apparatuur na gebruik daarom helemaal uit. Maak het jezelf makkelijk met een stekkerdoos met een rode aan/uit-knop of een bespaarstekker.
  8. Kijk ook eens naar grote energieslurpers in huis. Misschien heb je wel een apparaat in huis dat ongemerkt veel stroom verbruikt. Milieu Centraal laat zien welke dat zijn en wat je er aan kunt doen.

Wassen en baden

  1. Verkort je doucheritueel tot 5 minuten en douche eens minder heet. Een paar graden kouder douchen, kan ook echt al veel geld besparen.
  2. Gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. Hier vind je een overzicht van waterbesparende douchekoppen.
  3. Was vaker op lagere temperaturen. Een was draaien op 60 graden kost ruim 3 keer zoveel als een was op 30 graden. 
  4. Heb je een energiecontract voor dubbeltarief? Was dan tijdens de daluren. Je betaalt dan tijdens de daluren (‘s nachts en in het weekend) een lager stroomtarief dan in de piekuren.
  5. Heeft jouw wasmachine een kort programma? Weet dan: dit bespaart je tijd maar is geen zuinige keuze. Voor het verkorte programma worden alle wasstappen versneld. Hierdoor verbruik je eigenlijk meer energie en water dan wanneer je de wasmachine twee uur zou laten draaien. Daarnaast mag dit programma meestal niet met een volle trommel draaien. Hierdoor is het stroomverbruik per kilo wasgoed uiteindelijk véél hoger, want je moet de machine vaker laten draaien.

Koken

  1. Kook eerst water in de waterkoker en voeg dat toe aan een pan, in plaats van een pan met water op het gas zetten en wachten totdat het kookt. Een waterkoker werkt sneller én zuiniger.
  2. Hetzelfde geldt voor de vaat: gebruik water uit de waterkoker in plaats van warm water uit de kraan. Zet je toch liever de vaatwasser aan? Zet hem dan in de eco-stand.
  3. Kook altijd met een deksel op de pan. Anders gaat er veel warmte verloren en duurt het langer voordat het water kookt.
  4. Drink je graag de hele dag koffie of thee? Vul het hete water dan in een thermosfles. Zo blijft het nog uren warm en hoef je niet steeds opnieuw water te koken.
  5. Heb je de oven gebruikt? Houd deze na gebruik nog even open staan om de warmte in huis binnen te laten. 
  6. Een volle koelkast en vriezer zijn zuiniger in verbruik dan wanneer deze (half) leeg zijn. Je hoeft het niet per se met eten te vullen, gevulde waterflessen geven ook genoeg kou af waardoor je koelkast minder hard hoeft te werken om te koelen.
  7. Stel de temperatuur van je koelkast in op vier graden. Dat is koud genoeg. Wil je iets ontdooien? Doe dat dan in de koelkast in plaats van ernaast. Je koelkast hoeft dan minder hard te werken en verbruikt dus ook minder stroom.
  8. Een oude koelkast is een echte energievreter. Is je koelkast ouder dan tien jaar? Het is de moeite waard om dit apparaat te vervangen voor een zuiniger exemplaar.

Deel via:

Het laatste nieuws

Wereld obesitas dag: Hoe is het om dik te zijn?

Op 4 maart is het wereld obesitas dag. Dan wordt er stilgestaan bij een heel complexe uitdaging in onze maatschappij....

Nieuwsbrief februari 2024

Deze maand lees je in de nieuwsbrief onder andere over de proeven met de VR-bril. We testen hoe je kunt...

Twee proeven van start met de VR-bril

Lister verkent de inzet van verschillende digitale middelen in de begeleiding van cliënten. Het programma Lister Digitaal is daarmee gestart...